Watt bilansuje rok w nowym miejscu

Od listopada 2010 roku firma Watt prowadzi działalność w nowej hali produkcyjnej, którą zbudowała w Podstrefie Sosnowiecko-Dąbrowskiej KSSE.

Inwestycja w sosnowiecką halę, której koszt zamknął się w kwocie 59 mln zł, została dofinansowana przez UE. W nowej lokalizacji Watt dysponuje 25 tys. mkw powierzchni produkcyjnej i staje się trzecim pod tym względem wytwórcą kolektorów na świecie. 60 proc. produkcji trafia na eksport.

Z danych uzyskanych przez portal wnp.pl wynika, że Watt wyprodukował w 2010 roku 42 tys. mkw kolektorów płaskich i 9,5 tys. mkw kolektorów próżniowych.

W ciągu najbliższych kilku lat spółka osiągnie swą docelową wydajność i będzie produkowała około 2,5 tys. mkw kolektorów płaskich dziennie. Dzięki temu, Polska zajmie pierwsze miejsce wśród wschodnioeuropejskich producentów urządzeń wykorzystujących energię słoneczną. Spółka dysponuje także unikatową technologią, która umożliwia produkcję kolektorów płaskich osiągających wydajność 85 proc. To najlepszy wynik zanotowany dotąd na świecie.

Najwięcej kolektorów montuje się w województwie małopolskim, podkarpackim i śląskim. Według prognoz Instytutu Energetyki Odnawialnej, w Polsce, w ciągu najbliższych 10 lat powierzchnia tych instalacji wyniesie 19 mln mkw. Do roku 2030 powinno ich być już 46 mln mkw.

- By spełniły się te przewidywania, potrzebne są programy finansowego wsparcia energetyki słonecznej – mówi Sebastian Paszek, prezes spółki Watt.

Program Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej pozwala starać się o zwrot 45 proc. kredytu zaciągniętego na zakup kolektorów słonecznych. W skali kraju Fundusz przeznaczył na ten cel 300 mln zł., z czego 200 wyda w ciągu dwóch najbliższych lat. Już wpłynęło ponad 1000 wniosków o dofinansowanie kredytów na łączną kwotę 20 mln zł.

Według prezesa spółki Watt, zainteresowanie energią odnawialną było do przewidzenia. - Wiedziałem, że za 10 lat ludzkość będzie się tym zajmować.

wnp.pl (Zbigniew Konarski) - 16-12-2010 17:58

- Wiedziałem, że za 10 lat ludzkość będzie się tym zajmować.

Zobacz całą wypowiedź Sebastiana Paszka dla wnp.pl:

Paszek_dla_wnp-minipx.jpg