moc w systemach

Najefektywniejszy na świecie kolektor płaski to dla Watta za mało. Bez prawidłowo skonfigurowanej instalacji trudno wykorzystać jego możliwości. Dlatego śląska firma doskonali całe systemy solarne.

Do prawdziwych oszczędności w wydatkach na energię cieplną nie wystarczy nawet najlepszy kolektor. Wie o tym każdy instalator i przekonuje się coraz więcej użytkowników. I nie chodzi o tak oczywiste elementy, jak zorientowanie wobec słońca, wraz z dobraniem optymalnego kąta nachylenia. Równie ważny jest przecież choćby odpowiednio dobrany zbiornik. A skoro tak, to od razu można kategorycznie stwierdzić, że nie wolno lekceważyć żadnego z komponentów systemu solarnego.

Prymus wytycza kierunek

Najwydajniejszy na świecie płaski kolektor WATT 4000 S jest efektem nowatorskich i unikatowych rozwiązań technologicznych wdrożonych w ostatnich latach przez firmę Watt. Przypomnijmy: poddany rygorystycznym testom w Institut für Solarenergieforschung w Hameln (ISFH) testujący kolektory według zasad SOLAR KEYMARK, kolektor WATT 4000 S osiągnął niespotykaną dotąd efektywność ETA 0 na poziomie 0,845.

Doskonałe efekty, które udało się osiągnąć w konstrukcji tego kolektora nie były przypadkiem. Złożyło się na to: opatentowane, jedyne w swoim rodzaju łączenie miedzianych rurek z absorberem za pomocą lutowania; zastosowanie dziesięciu rurek, którymi przepływa glikol (zamiast stosowanych zazwyczaj dziewięciu); zwiększenie powierzchni absorbera wewnątrz kolektora; użycie antyrefleksyjnej szyby Centrosolar czy wreszcie grubsza warstwa izolacyjna wełny mineralnej.

Warto podkreślić, że efekt estetyczny, jaki zapewnia solidna aluminiowa puszka – choć niebagatelny – jest jak karoseria w rasowej rajdówce. Niejednego zachwyci, ale naprawdę liczy się to, co pod maską. Z drugiej strony konstrukcje Watt nie mają niepotrzebnych „efektów specjalnych” – wprost przeciwnie, np. przejrzysta szyba dowodzi, że nie ma nic do ukrycia. Uwaga inżynierów skupia się natomiast na likwidowaniu nawet drobnych niedogodności.

Doskonałość dla każdego

Dwunastoletnie doświadczenie Watt w tworzeniu technologii solarnych rodzi dziś wspaniałe owoce. Co więcej, najwyższej efektywności nie trzeba już rezerwować jedynie dla produktów luksusowych. W oparciu o pomysły wykorzystane przy projektowaniu kolektorów topowych udoskonalono popularne kolektory płaskie WATT 3000. Teraz i one mają powiększony absorber, który przekazuje zgromadzoną energię za pomocą aż dziesięciu rurek. Powstał też zupełnie nowy kolektor płaski o powierzchni 2,5 m2, który można montować zarówno pionowo, jak i poziomo.

Równie innowacyjne prace prowadzone są przy kolektorach próżniowych. Modyfikacje lustra CPC wpłynęły na całą konstrukcję – udało się osiągnąć bardziej kompaktowy rozmiar przy zachowaniu wysokiej sprawności. Dwie wersje próżniowych kolektorów WATT CPC – 9-rurowa i 15-rurowa zrodziły się jako wynik badań laboratoryjnych (dotyczących wydajności i mocy) oraz rzeczywistego zapotrzebowania na energię w zależności od typu odbiorcy i rodzaju instalacji. W obecnym kształcie można je łatwo konfigurować w instalacjach domowych i w dużo większych.

Oszczędności, czyli kalkulacja

Przy standardowej instalacji jednorodzinnej, o rozbiorze wody 240 l/dzień i temperaturze wody 45 stopni, najlepiej sprawdza się zbiornik o pojemności 300 litrów. Stosujemy dwa kolektory WATT 3000 SU (pow. łączna 3,7 m2), lub dwa kolektory CPC 9 (łącznie 3,84 m2). Pozwoli to na pokrycie zapotrzebowania na energię (wynoszące 3900 kWh/rok) w około 68% ‑ w przypadku kolektorów próżniowych, i w około 58% ‑ przy kolektorach płaskich. Daje nam to oszczędności energii, odpowiednio 2 652 kWh (9,54 GJ) i 2 262 kWh (8,14 GJ).

Wykorzystanie kolektorów do wspomagania ogrzewania ma sens przede wszystkim w przypadku niskotemperaturowego ogrzewania podłogowego. Stosujemy wtedy zbiorniki akumulacyjne o pojemności od 300 do 900 litrów. Powierzchnia kolektorów zależy od kubatury, którą zamierzamy ogrzać. Opłacalność inwestycji zależy w dużym stopniu od rodzaju podstawowego paliwa używanego w kotłach i podgrzewaczach C.W.U oraz C.O. Okres zwrotu kosztów instalacji przy piecach na gaz i olej średnio wynosi około 10 lat, ale może się skrócić nawet do około 6-8 lat.

Instalatorom na rękę

Staraniom o jakość kolektorów towarzyszy nieustannie przekonanie, iż wyróżniający się produkt nie wystarczy. Watt dba więc o fachowe przeszkolenie instalatorów, kontroluje poprawność instalacji, a przede wszystkim przygotowuje gotowe zestawy solarne.

Poszczególne elementy zestawów solarnych WATT mają dorównywać jakością i wydajnością kolektorom. Z tego powodu w najnowszych zestawach Power Sun znalazły się podwójnie emaliowane podgrzewacze AUSTRIA EMAIL, sterowniki ResolWATT II i grupy solarne RegusolWATT.

Poza tym, doskonale wiemy, że nic tak nie usprawnia pracy instalatorowi, jak dobrze dopasowany, kompletny i przetestowany pakiet solarny. Inaczej wygląda także kontakt z klientem, któremu bez trudu można dobrać system odpowiedni do potrzeb. Szybkie i skuteczne uruchomienie instalacji, oraz zadowolenie z bezawaryjnego użytkowania – to dodatkowe bonusy dla wykonawcy. Pewność, że wszystko działa tak jak powinno daje każdorazowy odbiór instalacji przez serwis fabryczny.

Firma Watt poważnie traktuje współpracowników i docenia profesjonalizm instalatorów. W ramach programu partnerskiego istnieje możliwość dodatkowej gratyfikacji za poprawne zainstalowanie zestawów.

Innowacyjna technologia solarna Watt została niedawno zauważona przez Ministerstwo Środowiska. W ramach projektu GreenEvo wyróżniono 29 polskich rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. W najbliższych miesiącach ekologiczna myśl techniczna Watt ma szansę stać się wizytówka Polski na  rynkach zagranicznych.

Rynek energetyki solarnej stawia przed producentami coraz większe wymagania. Jeszcze w tym roku ruszy w Sosnowcu największa w Europie fabryka kolektorów Watt. Zautomatyzowana linia pozwoli produkować 2500 m2 dziennie urządzeń o jeszcze wyższej jakości. Koszt inwestycji ‑ hali o powierzchni czterech boisk piłkarskich ‑ przekracza 59 mln złotych. Symbolem zmian jest też nowe dynamiczne logo Watt.